Podcast – Marieke Lucas Rijneveld

Het was het afgelopen seizoen niet mogelijk om als vanouds literaire avonden te organiseren. De geplande evenementen met goede schrijvers gingen steeds niet door. Een seizoen zonder een activiteit konden wij ons echter niet voorstellen.

We hebben onze bekende en geprezen streekgenoot Marieke Lucas Rijneveld geïnterviewd. Marjolein Visser (schrijver, psycholoog) ging met Marieke Lucas in gesprek over haar jeugd, ontwikkeling en natuurlijk schrijverschap.

Luister <hier> naar de podcast en krijg het antwoord op de vraag of Marieke Lucas liever dichter of schrijver is, of ze meer van Harry Potter dan van Jan Wolkers houdt en nog veel meer boeiends.

MARIEKE LUCAS RIJNEVELD (1991) geldt als een van de grootste talenten van de Nederlandse letteren. In 2015 debuteerde ze met de meermaals herdrukte dichtbundel ‘Kalfsvlies’, die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut.

In ‘de Volkskrant’ werd ze vervolgens uitgeroepen tot literair talent van het jaar. Haar indrukwekkende voordracht was veelvuldig te horen op literaire podia als Crossing Border, De Jonge Schrijversavond en de Nacht van de Poëzie, en haar gedichten en verhalen verschenen in een groot aantal literaire tijdschriften, waaronder ‘Hollands Maandblad’, ‘VPRO Gids’ en ‘De Revisor’. Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant en woont tegenwoordig in Utrecht, de stad die haar in 2015 het C.C.S. Cronestipendium toekende.

Naast haar bestaan als schrijver werkt ze op een melkveebedrijf. Haar debuutroman ‘De avond is ongemak’ verscheen in 2018, werd bekroond met de ANV Debutantenprijs en stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2019. De Engelse vertaling (‘The Discomfort of Evening’) werd bekroond met de prestigieuze International Booker Prize 2020. Haar tweede dichtbundel ‘Fantoommerrie’ (2019) werd bekroond met de Ida Gerhard Poëzieprijs 2020 en genomineerd voor de Herman de Coninckprijs voor poëzie 2020.

In november 2021 verscheen haar nieuwe en wederom bejubelde roman ‘Mijn lieve gunsteling’. Dat stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2021.

MARJOLEIN VISSER (1989) schrijft proza, poëzie en non-fictie. Ze studeerde Klinische Psychologie en Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies.

Marjolein won verschillende schrijfwedstrijden, waaronder Writing for Success, Write Now! en de VPRO Bagagedrager. Ze schreef o.a. Verhaaltjes voor het slapengaan voor Opiums Slaapservice van AvroTros en presenteerde meerdere wetenschappelijke en literaire festivals. Ze werkte in een traumakliniek en deed onderzoek voor verschillende zorg- en hulpinstellingen en ministeries, o.a. in Mexico, Kenia en Zuid-Soedan. Marjolein is oprichter van de Schrijfwerkplaats voor Nieuwkomers en werkte hierin met asielzoekers aan het boek Geen Plaats voor Steen.

Dit jaar schreef ze, in samenwerking met het UMC Utrecht, patiënten, artsen en nabestaanden, een boek over omgaan met een (hersen)tumor in context van de laatste levensfase (www.zullenwesamen.nl). Marjolein werd geselecteerd voor het Talentontwikkeltraject van het Nederlands Letterenfonds, waarvoor ze uitgezette asielzoekers achterna reisde. Een literair verslag van deze reis verscheen in de VPRO Gids en werd gepubliceerd door Wintertuin Uitgeverij onder de titel Chacun sa chance. Het verhaal van een reis. Mede voor dit werk ontving ze in september 2018 de PAX Duif. Haar tragikomische debuutroman Restmens verscheen in 2020 bij Uitgeverij Podium. De roman werd lovend ontvangen en door Psychologie Magazine benoemd tot een van de vijf beste boeken van 2020.

Momenteel schrijft Marjolein een kinderboek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *